CĂUTĂM VOLUNTARI pentru reamenajare!
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin, împreună cu Primăria Reșița și Centrul de Voluntariat Reşiţa reamenajează în perioada 1 noiembrie – 30 decembrie, spațiul comun din cadrul Blocului Fetelor (B-dul Al.I.Cuza,nr.20), clădire în care își desfășoară activitatea încă din 2005 Centrul de tineret Mansarda. Fotografii in timp real din timpul lucrarilor aici.
Centrul de Tineret Mansarda Reşiţa este un program al DJST CS care şi-a început activitatea în decembrie 2005 oferind tinerilor din zonă o alternativă pentru petrecerea timpului liber, pentru informare şi o alternativă în domeniul educaţiei non formale care să se adapteze la nevoile reale ale acestora. Activităţile din cadrul centrului de tineret sunt gândite astfel încât ele să vină în completarea abilităţilor dobândite în şcoală, punând accent pe metode participative, învăţarea prin joc, valorificând timpul liber al tinerilor în scopul dezvoltării personale a acestora. Deschiderea către toţi tinerii, implicarea voluntară fără constrângere, flexibilitatea structurii şi planificării, educaţia bazată pe nevoile şi interesele reale ale tinerilor, posibilitatea de a lucra într-un ritm accelerat sunt principii pe care ne bazăm în munca noastră. În cei zece ani de funcționare Mansarda a devenit la nivel național un punct de referință pentru funcționarea centrelor de tineret, fiind oferit ca exemplu de calitate la nivel național în cadrul Ministerului Sportului și Tineretului și un model de bună practică în ceea ce privește colaborarea instituțiilor publice cu sectorul ONG pentru susținerea activității.
În acest moment, clădirea în care funcționează Mansarda se află într-o stare de degradare majoră, nu are uşi la intrare, geamurile lipsesc de pe casa scării, zugrăveala este într-o stare avansată de deteriorare, instalaţia electrică este precară, imobilul reprezentând un adevărat focar de infecţie, nu doar pentru locatari, pentru tinerii care vin la Mansardă, pentru voluntarii care îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu, ci şi pentru cetăţenii Reşiţei.
Pentru remedierea acestei situații am început un demers în care ne dorim să aducem împreună autoritățile publice, firme de profil, sectorul ONG, locatarii blocului, tinerii beneficiari ai centrului de tineret și voluntari din comunitatea locală. Este vorba despre lucrări de renovare și amenajare realizate pe casa scării la care vor participa atât profesioniști și muncitori calificați cât și voluntari și care vor angrena resurse materiale, financiare şi umane din comunitate.
Astfel vom organiza în perioada 20 noiembrie – 15 decembrie 2015 atelierul Trepte spre voluntariat, un atelier de lucru prin care (tinerii) voluntari vor învăţa de la profesionişti cum să execute lucrări de reparaţii şi finisaje. Atelierul de lucru, la care oricine este binevenit pentru a oferi o mână de ajutor, este menit să ducă la un minimum de siguranţă, securitate şi condiţii de igienă în imobilul menționat şi va consta în: montarea a două uşi la cele două intrări în imobil, montarea geamurilor pe casa scării, instalarea unui interfon, repararea, zugrăvirea şi vopsirea pereţilor. De asemenea dorim amenajarea unor spații de socializare la fiecare etaj, spații de întâlnire pentru locatarii blocului, locuri curate de joacă pentru copiii acestora și prilej de interacțiune între voluntari și locatari.
În acest sens avem nevoie atât de munca voluntară a celor disponibili și interesați, cât și de suport material pentru finalizarea acestui proiect. De exemplu, avem nevoie de mobilier ce poate reciclat pentru amenajarea spațiilor de socializare, materiale de construcție și reamenajare.
Lucrarea se va realiza sub îndrumarea unor profesioniști, având ca resurse umane atât voluntarii de la Centrul de Voluntariat Reşiţa, în mare parte elevi de liceu, dar şi locatarii blocului, care s-au declarat dispuși să participe la acest proiect. Menționăm faptul că voluntarii vor beneficia de instructaj și echipament corespunzător, munca prestată fiind adaptată vârstei și abilităților fizice ale fiecăruia. Dincolo de rezultatul direct al muncii lor și de impactul acesteia în comunitate, considerăm că participarea la aceste lucrări va fi pentru voluntari o reală experiență de învățare. Aceștia vor dobândi cunoștințe de bază legate de reamenajarea unui spațiu (de la echipamente și unelte folosite la aspecte structurale, de siguranță și design funcțional), vor deprinde tehnici de bază de construcție și amenajare interioară pe care le vor putea folosi ulterior în viața de zi cu zi. În același timp vor conștientiza complexitatea unor astfel de intervenții și importanța implicării tuturor beneficiarilor pentru a asigura sustenabilitatea lucrărilor de reamenajare în spații comune.
Considerăm că implicarea cetăţenilor, instituţiilor, companiilor și a sectorului ONG în acest proiect de amenajare a unui spațiu de interes comun poate deveni un model de organizare comunitară care ar putea încuraja și alte inițiative de servicii publice gratuite pentru tineri sau de rezolvare a unor probleme care ne privesc pe toți.
Persoană de contact este Daniela Lupșan, consilier pentru tineret al DJST CS: danielalupsan@yahoo.com, 0255 224033