În perioada 13-16 octombrie 2016 s-a desfășurat la Brebu Nou stagiul de inițiere în artele circului, alături de simpaticii formatori de la Școala de Circ, Imi Nagy, Raluca Ilaș și Zoé Guinand. Stagiul face parte din proiectul ”Viața ca o p(a)radă”, o campanie de promovare a voluntariatului prin activități de animație, implementat de Centrul de Voluntariat Reșița și care se desfășoară în intervalul 27 iulie - 13 noiembrie 2016.
Joi dimineața am plecat spre locația stagiului foarte nerăbdătoare și curioasă. Aveam doar o idee generală despre activitățile la care urma să participăm, motiv pentru care întreaga atmosferă era una învăluită în mister. Imediat după ce am ajuns la Brebu Nou am făcut cunoștință cu cei 3 traineri. Aceștia ne-au introdus treptat în arta circului, la început prin diverse jocuri de cunoaștere. Apoi am fost împărțiți pe echipe mai mici, alături de care am trecut prin ateliere în cadrul cărora am fost învățați să jonglăm cu măciuci, mingi, cercuri sau poiuri, sa ne păstrăm echilibrul pe bilă sau cablu, și un atelier unde ni s-au explicat tehnicile pentru realizarea diferitelor acrobații (acro porte).
Vineri, pe lângă atelierele deja existente s-au mai adăugat încă trei: unul în timpul căruia am învățat cum să mânuim diabolo, altul în care ne-a fost testat echilibrul prin mersul pe motociclu și picioroange, și, preferatul meu, trapezul. Programul zilei de sâmbătă a fost diferit față de cel din zilele precedente pentru că fiecare și-a ales activitatea de animație dorită, urmând ca împreună cu echipa dar și cu ajutorul trainerilor, să se creeze un spectacol comun, care rezuma în mare tot ceea ce am învățat, fiind alcătuit din cinci numere legate între ele prin diferitele momente artistice, dar și o coregrafie realizată de noi. În ziua de duminică a avut loc evaluarea în care ne-am exprimat părerile, și noi și trainerii, despre cum a decurs acest stagiu de formare, și tot în această ultimă zi ni s-a explicat cum să creăm unele accesorii (mingi, diabolo). Și, desigur, a urmat întoarcerea acasă.
Mi-a fost destul de greu să descriu cele patru zile petrecute la stagiul de la Brebu Nou deoarece nu găseam niciun mod prin care sa-l prezint astfel încât să poată fi simțită prin cuvintele mele măcar o parte din ceea ce am trăit eu. Simpla lectură a activităților înșirate mai sus este insuficientă. Pentru a înțelege cu adevărat efortul și sacrificiul ascunse în spatele unei reprezentații impecabile a artiștilor de circ trebuie să fi simțit pe pielea ta frica, frustrarea de a nu reuși nici din prima și câteodată nici după a 10-a încercare, și chiar efortul fizic la care aceștia sunt supuși. Cu toate că am avut ocazia să trec prin aceste stări, încă îmi este greu să cuprind cât de puternică trebuie să fie acea pasiune care-i ajută să se ridice de fiecare dată când sunt la pământ, cât de mare e dorința de a reuși și de a face totul perfect. Pentru mine, trainerii de la Școala de Circ au reprezentat însă acel impuls încurajându-mă de fiecare dată când frica punea stăpânire pe mine și spunându-mi cu convingere: „tu poți!”. Ei au fost acolo pentru noi toți, reamintindu-ne că nu există „nu pot” înainte de a încerca. Iar dacă ai un pic de voință, devotament și încredere, orice e posibil. Încrederea lui Zoe în noi, vocea caldă și liniștitoare a Ucăi, împreună cu entuziasmul și creativitatea lui Imi ne-au ajutat să ne descoperim pe noi, dar și să ne lărgim orizonturile și perspectivele, făcându-ne să vedem încă o dată frumusețea roadelor muncii în echipă.
În aceste patru zile mi-am dat seama ca orice barieră pe care ne-o punem, conștient sau inconștient, poate fi depășită câteodată dacă acceptăm să fim scoși din zona noastră de comfort. Doar testându-ne așa-zisele limite putem evolua, putem deveni mai buni. Așa cum spunea și un muzician celebru, „Nu-ți dai seama cât de puternic ești până în momentul în care singura ta opțiune este să fii puternic.” Acest stagiu ne-a făcut să ne dăm seama că suntem mult mai puternici decât credem, a trezit în noi interes si o dorință puternică de implicare.
Lavinia Maldea