Roxa, colega noastra, a pornit la inceputul anului intr-o aventura de autocunoastere si de descoperire a lumii. Din ianuarie 2016 este voluntar in cadrul Asociatiei Cazalla Intercultural in proiectul "All without borders 2.0" finantat de programul Erasmus+. Ne-a scris cateva randuri despre experienta ei:
"Dorinţa de a face voluntariat international prin programul EVS s-a nascut în mine în urmă cu caţiva ani, când auzeam cum alţii participă în acest tip de proiecte. Dorinţa s-a accentuant o data cu implicarea mea mai activă şi conştientă în activităţile organizate de Centrul de Voluntariat Resita. Timp de aproximativ jumătate de an am căutat un proiect care sa-mi placă şi care să se se apropie de interesele mele. Dorinţa a devenit realitate, iar acum imi trăiesc visul cu ochii deschişi.
Chiar dacă de multe ori îmi este greu să vorbesc într-o altă limbă, să mă obisnuiesc cu oamenii de aici care au obiceiuri şi tradiţii diferite, vreau să imi depăşesc cât mai multe limite şi să învăţ cât mai multe lucruri, atât în plan personal cât şi profesional. Am încredere că voluntariatul schimbă vieţi şi deschide minţi.
Au trecut mai bine de două luni de când nu mai mă striga nimeni „Roxaaa??!!!” asa cum se intampla in fiecare zi la Mansarda. Două luni in care trăiesc altfel de cum am fost obisnuită până acum. Două luni în care încerc să nu mă mai gândesc foarte des la Mansardă şi la ce fac oare „copiii” de la Resita.
De mai bine de doua luni sunt unul dintre voluntarii internaţionali care lucreaza cu Asociatia Cazalla Intercultural din Lorca, Spania. În total suntem patru voluntare: două românce, o italiancă şi o armeancă. Nu doar lucrăm împreună, ci locuim, mâncăm, plângem şi râdem împreună. Pe scurt pot spune că suntem ca o familie.
Proiectul din care fac parte se numeşte „All without borders 2.0”. În cadrul proiectului se desfăşoară multe activităţi şi workshopuri, majoritatea în incinta noului centru de tineret pe care Cazalla Intercultural îl deţine. De când sunt aici am început cu recrutarea de voluntari şi informarea tinerilor în scoli despre existenţa unui nou centru de tineret unde ei, tinerii, pot participa la worskhopuri şi pot propune chiar ei activităţi de care sunt interesaţi şi pasionaţi.
În cardul centrului de tineret fac parte din echipa de coordonare a unui proiect local care se numeşte INTERLOCUTOR şi are ca obiectiv sensibilizarea tinerilor asupra tuturor formelor de rasism şi dezvoltarea abilităţilor de lucru prin intermediul video, foto şi radio. O altă sarcină pe care o am este să ofer informaţii despre programul european de finantare Erasmus+ , oportunităţile pe care tinerii le au în cadrul proiectelor din cadrul programului E+ şi alte proiecte curente pe care Cazalla le desfăşoară.
În fiecare seara de Joi se întâmplă “Intercambio de Idiomas”: toţi voluntarii se aduna într-un local şi vorbesc engleză cu cetăţenii din Lorca. Asta nu se întâmplă oricum, întâlnirile sunt interactive, participative şi distractive cu diferite tematici, un exemplu de tematica fiind “Reţeta secretă a bunici mele”. De două ori pe săptămână particip activ la clasele de spaniolă. Când am venit aici nu ştiam prea multe, dar acum încep să comunic din ce în ce mai bine si imi dau seama cat de mult mai am de învăţat.
Dacă de 8 martie la Reşiţa voluntarii au oferit “flori” şi multe zâmbete femeilor de pe stradă, în Lorca am sărbătorit ziua femeii într-un marş al bărbaţilor purtând pantofi cu toc. Marşul se numeşte „Camina una milla en sus zapatos”, care înseamă „Mergi o milă purtând pantofii ei” şi are ca scop sensibilizarea populaţiei, în special a bărbaţilor, asupra violenţei de gen, care afectează multe femei din întreaga lume şi totodata de a dezvolta sentimentul de empatie pentru problemele pe care femeile le întâmpină.
Cel mai dor imi este de padurile si dealurile verzi din România. Aici nu există verdeaţă. Dealurile din jur sunt galbene, iar în Lorca iarba este artificială.
Cam atât despre experienţa mea de până acum, va voi tine la curent cu intamplarile, invataturile si provocarile de aici.
Hasta luego!"