Încă de când suntem mici, suntem îndrumați a fi oameni buni și calzi, deschiși față de cei din jurul nostru, toleranți și empatici, astfel încât urmele trecerii noastre prin viață să fie cât mai frumoase si notabile cu putință. Pentru un copil de 7 ani, poate, e ușor de înțeles, prin a-și dărui una din jucăriile preferate unui amic de joacă, fiind foarte încântat de fapta sa. Dar oare cum poate un copil în trecerea lui prin învolburata perioadă a pubertății si adolescenței să reușească să dăruiască ceva din el celor din jurul lui? Dilema aceasta am avut-o și eu, însă mă consider norocoasă să spun că am gasit răspunsul într-una dintre cele mai frumoase activități: VOLUNTARIATUL.
Cum nimic în viață nu e întâmplător, exact la momentul oportun al conturării si dezvoltării personalității mele, voluntariatul a apărut în viața mea. Aveam aproximativ 13-14 ani când am început sa frecventez Centrul de voluntariat Resita și, deși eram cea mai mică din grupul de voluntari, aceștia au reușit mereu să mă facă să mă simt una de-a lor, de-a casei. Mai mult decât atât, mi-au oferit încredere încă de la inceput, calitate pe care și eu am încercat să o ofer celorlalți. Mereu am apreciat deschiderea față de cei nou-veniți, căldura și prietenia care era resimțită încă din primele minute petrecute în Mansarda noastră veselă, primitoare și plină de tineri voluntari voioși și dornici de a-i cunoaște pe noii colegi.
Nu după mult timp, a venit și vremea sa particip activ la acțiunile de voluntariat. Era momentul în care începeam sa îmi definesc comportamentul de voluntar, bazat pe calitățile pe care le observasem la voluntarii mai vechi, mai experimentați. Treptat, odată cu trecerea timpului, prin numeroasele ieșiri la activități, în și pentru comunitate, mi-am dat seama că nimic nu poate fi mai frumos decât sa vezi zambetul larg și inocent al unui copil care radiază de fericire atunci când este pictat pe față ca o prințesă sau ca un Spiderman, cand i-ai dăruit un balon modelat în forma dorită sau o brațară multicoloră.
Voluntariatul, însă, nu este doar despre atât, ci mai poate fi descris si prin DISPONIBILITATE: disponibilitatea de a ajuta, de a face ceva pentru cel de lângă tine, pentru prieteni, pentru cei din comuntitatea în care trăiești. Disponibilitatea e despre a face acel lucru, acel act din suflet, cu drag, VOLUNTAR si fără a aștepta o recompensă. Și revin, ce poate fi mai frumos decat tu, ca individ, fiind diferit, fiind un VOLUNTAR, sa poti aduce zambetul pe chipul celor din jurul tau ?
Astfel, a fi voluntar e despre bunăvoință și dedicare, implicare și responsabilizare, prietenie si empatie și, mai mult decât atât, e despre schimbare activa manifestată prin fapte vizibile si notabile.
,,Be the change that you want to see in the world” – Mahatma Gandhi
*Textul face parte din campania „De ce voluntariat?”, o campanie in care tineri cu care am lucrat de-a lungul timpului povestesc despre alegerea lor de a face voluntariat, despre experienta de la Centrul de tineret Mansarda si despre impactul acestor activitati asupra dezvoltarii lor personale si profesionale. Este o campanie prin care ne dorim sa incurajam tinerii sa aleaga voluntariatul ca metoda de educatie nonformala, de dezvoltare personala si de schimbare in comunitate.