CenteRED

CenteRED

Timp de opt zile, intre 22 - 31 august 2016, șase tineri din Romania, împreună cu alți participanți din Italia, Spania, Polonia și Lituania, au luat parte în Lorca, Spania, la un schimb de experiență și idei legat de activitățile din cadrul centrelor de tineret. Organizația gazda, Cazalla Intercultural, a făcut posibil ca programul să fie desfășurat în centrul CenteRED, loc amenajat de voluntarii internationali veniți prin programul Serviciul European de Voluntariat. Mai multe imagini aici.

Activitățile au fost atent construite și programul proporțional ales, astfel încât să corespunda intereselor participanților, majoritatea fiind adolescenți ce frecventează centre de tineret în țările de origine.

”Am învățat cum să comunic cu oamenii de diferite naționalități, chiar dacă nu cunosc limba engleză foarte bine. Astfel pot ca acum, la finalul proiectului, să am convingerea că mă voi simți confortabil în orice grup nou. Am învățat de asemenea cum să mă integrez și de acum cred că voi putea să fac asta în orice context!” spune o tânără participantă la acest proiect.

De la jocurile de cunoaștere, specifice fiecărei întâlniri de tineret, până la acțiuni de team bulding, participanții s-au declarat mulțumiți și spun că au depășit multe bariere. Dacă la început, nu înțelegeau de ce fac anumite activități, care este scopul acestora și cu ce pot să-i ajute în dezvoltarea lor personală, până la final, au conștientizat etapele învățării prin educație non-formală.

La finalul programului, participanții au trebuit să creeze o activitate pentru întreg grupul. Facilitatorii exchange-ului au participat și ei la activitățile propuse și puse în practică de către tineri. Această activitate a reprezentat pentru participanți o experiență singulară si pătrunzătoare, deoarece tot ce au învățat în acele zile au putut să pună și în practică. ”Mie nu imi vine să cred că noi, ca participanți, putem să facem activități la care să participe toată lumea chiar și facilitatorii.” a declarat un alt participant la schimbul de la Lorca.

În CenteRED mai există și un escape room (cameră de evadare), care a fost realizat de cei ce își desfășoară activitatea în cadrul organizației gazdă. Pentru participanți a reprezentat o reală experiență despre cum să pui cap la cap multe elemente pentru a găsi cheia și a putea rezolva misterul evadării din ”închisoare”.

O altă tânără spune: ”După tot acest schimb de experiență am învățat să fiu mai deschisă, mai prietenoasă , mai răbdătoare pot spune, am învățat să lucrez mai bine în echipă. M-am dezvoltat și am căpătat încredere în mine. Tot ce am învățat mi-a adus doar beneficii atât pentru acum cât și pentru viitor.”

Finanțarea proiectului a fost asigurată prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

Doneaza prin card

Centrul de Voluntariat Reşiţa

Str. Ateneului, nr. 1, sc. 1, ap. 6, Resita
Cod fiscal: 19216758
Toate drepturile rezervate Centrul de Voluntariat Reșița
magic-wandenvelopephonerocket linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram