In perioada septembrie 2012 – august 2013 am derulat un proiect care a adus in prim plan o metodologie alternativa de construcţie a unei case (o arhitectura in armonie cu natura), dar in acelaşi timp o metodologie de educaţie a adulţilor pentru voluntariat, respectarea şi protecţia mediului, sustenabilitate, şi un stil de viata sănătos. Este vorba despre COB BUILDING – A Path Towards Volunteering, Environmental Sustainability and a Healthy Lifestyle, un atelier finanţat de Comisia Europeana prin Programul Învăţare pe tot parcursul vietii, Grundtvig, atelier care a avut loc in Sasca Română, cu suportul echipei Casa Verde, in perioada 7 – 16 iunie 2013.
Astfel, pentru 10 zile am lucrat împreună cu 13 participanţi din 9 ţări europene (Spania, Belgia, Finlanda, Germania, Cehia, Grecia, Cipru, Letonia si România) care au învăţat despre construcţia cu cob şi despre cum această metodologie poate fi transferată în alte domenii. Selecţia participanţilor a fost una dificilă, primind peste 50 de aplicaţii din 14 ţări diferite, dar am încercat să facilităm accesul la această oportunitate de învăţare unor adulţi cu oportunităţi reduse (şomeri, provenind din regiuni cu probleme economice si sociale) şi unor participanţi care pot la finalul atelierului să valorifice competenţele dobândite fie la nivel personal fie la nivel profesional. Metodologia proiectului a adus împreună construcţia cu cob, învăţarea experienţială şi abordarea holistică pentru dezvoltare de competenţe (cunoştinţe, abilităţi şi atitudini), aplicate în educaţia adulţilor, media de vârstă a participanţilor fiind in jur de 35 de ani.
Am urmărit prin acest proiect:
Pentru ca ne preocupa responsabilitatea sociala ca dimensiune transversala in munca noastră, atelierul a fost unul din cele 22 proiecte din România incluse in iniţiativele pilot de responsabilitate sociala, Societal. În acest sens am realizat si am implementat pe tot parcursul proiectului un plan de responsabilitate socială, plan care a urmărit 4 dimensiuni: socială, de mediu, economică şi de guvernanţă şi cei 36 de indicatori care garantează responsabilitatea socială a proiectului. Mai multe despre responsabilitatea socială în proiectul nostru, AICI.
De asemenea ne puteţi vedea la lucru in doua filmuleţe grăitoare, spunem noi, unul realizat de noi, aici:
[vimeo http://vimeo.com/72177491]
iar celălalt realizat de echipa Societal, aici:
Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.