În perioada 19 iunie - 4 iulie 2016 am avut șansa să particip într-un proiect european, Local Values Global Use youth exchange, ce a avut loc în Ungaria, mai exact în Szaporca, un sat în una dintre cele mai defavorizate regiuni din aceasta tara. Proiectul a avut ca scop redescoperirea diferitelor metode de lucru folosite în trecut în construcții și decorațiuni.
În proiect au participat tineri din Serbia, Bulgaria, Ungaria și Romania cu vârste cuprinse între 18-30 de ani. Activitățile s-au desfășurat sub forma de workshop-uri: Mud Bricks (caramizile delut), Traditional Oven (cuptoarele traditionale), Green House (serele), Eco-Toilet (toaletele ecologice), Traditional Decorations or Frontage (finisajele traditionale) și nu în ultimul rând Media Team (echipa media).
Sunt foarte bucuroasă că am luat parte la acest proiect. Fiind prima oară când particip într-un schimb de tineri international, pot spune ca am avut o mulțime de lucruri de învățat si că toată această aventură m-a schimbat profund. Am avut șansa să învăț despre diferitele tradiții, valori dar nu în ultimul rând diferite cuvinte și expresii din limbile materne ale celorlalți participanți.
Liderii de workshop-uri ne-au îndrumat foarte bine, iar echipele au fost împărțite în așa fel încât să simți cu adevărat că ești parte din acest schimb. Fiecare workshop a reușit să termine ceea ce și-a propus din prima zi, rezultatele fiind remarcabile. Deși inițial am pornit puțin mai greu, fiind neinițiați în toate acele activități, pot spune că pe parcurs am reușit să învățăm și să evoluăm fiecare în domeniul ales.
Am avut seri interculturale pentru fiecare țară participantă. Cu acest prilej am putut comunica mai mult nu doar între noi, dar și cu localnicii, care au petrecut mult timp împreună cu noi. Mâncarea, muzica, dansul și voia bună nu ne-au părăsit niciodată.
Aceste două săptămâni au fost extraordinare. Am reușit să cunosc oameni minunați. Am reușit să împărțim zâmbete și momente de neuitat împreună. Încurajez cu toată puterea tinerii, care nu au participat în astfel de proiecte din teamă sau alte motive, să încerce pentru că este cu adevărat o experiența care merită din plin. Nu ezitați!
Anca Pîrvu, 18 ani
Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+.