Creşterea nivelului de cunoaştere cu privire la identificarea şi validarea procesului de învăţare informală şi nonformală din cadrul activităţilor de voluntariat ca unul din instrumentele cheie în transferul rezultatelor învăţării către diferite domenii (piaţa muncii, activităţi de voluntariat, service learning, Curriculum vitae al tinerilor adulţi)
Creşterea calităţii sistemelor de suport şi a competenţelor personalului organizaţiilor şi instituţiilor cu privire la educaţia nonformală şi învăţarea informală în Europa
Analizarea diferitelor concepte şi înţelesuri ale voluntariatului în Europa şi contextualizarea acestora în realitatea istorică
Promovarea activităţile de voluntariat la nivel European ca metodă de educaţie nonformală şi informală şi ca punte de legătură între educaţia formală, activităţi vocaţionale şi viaţa de adult integrat pe piaţa muncii pentru tineri adulţi cu mai puţine oportunităţi.
Crearea unui exemplu de bună practică şi schimb de experienţă între Europa Centrala, de Vest şi de Est.
În echipa care lucrează pentru îndeplinirea acestor obiective pe parcursul proiectului se află:
CMO Groningen, Olanda – coordonatorul proiectului
Centrul de Voluntariat Reşiţa, România
Internationaler Bund Polska, Polonia
Barnardo’s, Regatul Unit al Marii Britanii
Musikcafe After Eight, Finlanda
Pitea municypality, Labor market and adult education, Suedia
Internationaler Bund franken, Germania
Youth and European Social Work Y.E.S. Forum (EWIV), Germania
Caritas der Diozese Graz-Seckau, Austria
Timelnik o.s., Republica Cehă
Strategia noastră înclude: 6 seminarii internaţionale, 2 workshop-uri binaţionale şi 7 buletine informative. Rezultatele parteneriatului sunt experienţele de învăţare ale organizaţiilor şi persoanelor implicate în diferitele activităţi ale proiectului, fiecare partener autoevaluând aceste experienţe şi formulând recomandări pentru propriul traseu după încheierea proiectului. Principalele domenii de învăţare sunt: cum să folosim voluntariatul în propriile organizaţii pentru a încuraja şi sprijini participarea tinerilor în societate şi cum să conectăm aceste activităţi cu piaţa muncii.
Puteţi consulta cele 7 buletine informative ale proiectului AICI.
Puteţi viziona filmul realizat de Centrul de Voluntariat Reşiţa în cadrul proiectului cu privire la impactul pe care voluntariatul îl are în integrarea pe piaţa muncii a tinerilor aici:
În cadrul parteneriatului am realizat de asemenea un document de poziţie şi câteva recomandări pentru organizaţii implicate în domeniul voluntariatului care poate fi consultat aici: varianta în Limba Engleză, varianta în Limba Română.
De asemenea am creionat un set de recomandari la nivel de politici care poate fi consultat si descarcat aici in Limba Engleza.
Pe parcursul proiectului am desfăşurat următoarele mobilităţi:
Un seminar transnaţional în Groningen, Olanda în noiembrie 2012care a avut ca obiective cunoaşterea mai aprofundată şi construirea echipei internaţionale de proiect, cunoaşterea expertizei şi a domeniului de activitate a organizaţiilor din proiect, revizuirea programului de activităţi şi cunoaşterea contextului social şi legal al voluntariatului în ţările partenere.
Un seminar transnațional în Liverpool, UK în martie 2013 care a avut ca tematică procesul de învăţare prin care trec voluntarii cu care lucram şi modul în care acesta facilitează accesul lor pe piaţa muncii: cum facilităm procesul lor de educaţie nonformala (prezentare de bune practici şi învăţare din experienţa organizaţiilor partenere), cum recunoaştem competenţele dobândite prin voluntariat şi cum facilităm valorificarea acestora pe piaţa muncii, cum recunoaştem contribuţia pe care voluntarii o aduc la dezvoltarea durabilă a comunităţii locale. Pe agenda de lucru s-a aflat ca subiect şi implicare guvernelor naţionale în susţinerea şi finanţarea sistemului de voluntariat: este aceasta implicare necesara? este ea posibila? care este perspectiva şi poziţia societăţii civile cu privire la acest aspect? Am prezentat abordarea Centrului de Voluntariat Reşiţa în acest domeniu, am participat la ateliere de lucru şi am aflat perspectiva britanica asupra voluntariatului ca modalitate de obţinere a unui loc de muncă precum şi asupra implicării guvernamentale în fenomenul voluntariatului. Ca pregătire pentru această întâlnire am realizat trei documente care prezintă viziunea şi practicile noastre cu privire la: învăţarea prin voluntariat, recunoaşterea contribuţiei voluntarilorşi sprijinul voluntarilor în integrarea pe piaţa muncii.
Un seminar transnațional în Cracovia, Polonia în septembrie 2013în care s-au prezentat bune practici în domeniul voluntariatului ca şi cale către integrarea pe piaţa muncii în Polonia şi Austria. Pe agenda de lucru s-au aflat de asemenea vizite la organizaţii locale din Cracovia pentru a vedea cum îşi susţin voluntarii şi cum îi integrează în activităţile lor. Am avut parte şi de un studiu de caz inedit, Festivalul Culturii Evreieşti din Cracovia prin care am reflectat asupra implicării voluntarilor în medii multiculturale, am analizat provocările dar şi oportunităţile create în acest sens pentru învăţare interculturală, promovarea toleranţei şi a solidarităţii între culturi şi a spiritului civic indiferent de backroundul social, economic sau cultural.
Un workshop binaţional la Reşiţa în decembrie 2013 găzduit de Centrul de Voluntariat Reşiţa la care a participat o reprezentantă a organizaţiei CMO Groningen din Olanda. Agenda workshopului a inclus vizite la Centrul de tineret Mansarda şi participarea la ateliere împreună cu tinerii reşiţeni; întâlniri cu voluntarii pe termen lung ai Centrului de Voluntariat Reşiţa, voluntari care activează în comunitate încă din 2005; un focus grup cu tinerii voluntari liceeni; interviuri cu voluntari internaţionali aflaţi în comunitatea noastră prin Serviciul European de Voluntariat, dar şi un studiu de caz: Metal - primul concurs de Enduro Mountainbiking din România organizat la Reşiţa la începutul lunii noiembrie 100% prin voluntariat. Vom sărbători de asemenea împreună ziua de 5 decembrie, Ziua Internaţională a Voluntariatului. Atelierul binaţional a avut ca obiectiv schimbul de experienţă între două organizaţii ce activează în domeniul voluntariatului în contexte diferite, una aflându-se într-o ţară post-comunistă. De asemenea organizaţia din Olanda este interesata de metodologia de lucru cu voluntarii a Centrului de Voluntariat Reşiţa, în special de implicarea voluntarilor tineri şi de focusul pe care îl acordăm procesului de dezvoltare personală şi profesională a acestora prin voluntariat. Printre întrebările adresate voluntarilor reşiţeni au fost: Cum ai început să te implici în activităţi de voluntariat? Ce te motivează? Ce îţi place la munca de voluntariat pe care o faci? Cum te-ai dezvoltat la nivel personal prin voluntariat? Ce suport primeşti din partea organizaţiei în care activezi? In ce fel te-a ajutat / consideri ca te va ajuta activitatea de voluntariat pe piaţa muncii şi în general, în viitor? Care este reacţia cercului tău social (colegi, prieteni, părinţi) atunci când povesteşti despre activitatea ta de voluntar? La întoarcerea în Olanda, rezultatele atelierului binaţional au fost sintetizate într-un raport care a fost prezentat mai multor organizaţii olandeze interesate de implicarea tinerilor in activităţi de voluntariat. Despre experienţa musafirei noastre în cadrul acestui workshop şi despre rezultatele sale de învăţare puteţi citi în buletinul informativ nr. 6
Un seminar transnaţional în Jakobstadt, Finlanda în ianuarie 2014 la care au participat 4 reprezentanţi ai Centrului de Voluntariat Reşiţa. Agenda intalnirii a inclus discutii si ateliere pe urmatoarele tematici: forme si metode de promovare a voluntariatului la nivel local, national si international; voluntariatul in Finlanda (studii de caz pe clubul de fotbal din Jacobstad si cafeneaua After Eight cu activitati culturale si de timp liber). De asemenea am prezentat partenerilor din proiect rezultatele vizitei de studiu gazduite la Resita de organizatia noastra in luna decembrie a anului 2013.
Un workshop binaţional în Pitea, Suedia în martie 2014la care au participat doi reprezentanţi ai organizaţiei noastre care au învăţat despre sistemul de voluntariat în Suedia, desprecum se sprijina integrarea pe piaţa muncii a tinerilor şi au făcut schimb de bune practici cu funcţionarii de la Primăria Pitea în ceea ce priveşte managementul voluntarilor şi implicarea tinerilor în activităţi de voluntariat. Despre experienţa noastră în cadrul acestui workshop puteţi citi în buletinul informativ nr. 6
Un seminar transnaţional în Nuremberg, Germania în iunie 2014 în cadrul căreia am realizat evaluarea proiectului şi am stabilit planul de follow-up în cadrul reţelei de parteneri create, precum şi rezultatele finale ale proiectului.
În urma evaluării raportului final, proiectul VAPE a fost considerat de către evaluatorii Agenţiei Naţionale din România (ANPCDEFP) drept unul din cele 13 proiecte de buna practică la nivel naţional (dintr-un total de 110 proiecte).
Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.