Vino! Creeaza! Fii!

Vino! Creeaza! Fii!

Sub acest generic s-a desfășurat la Râul Alb din 10 până în 14 iulie 2017, stagiul de circ pentru copiii din cartierul Mociur, Reșița. Este vorba de copii provenind din familii cu dificultati sociale si economice care locuiesc in unul din cele mai "rau famate" cartiere ale Resitei. Coordonatorul acestui proiect este Léa GENET, stagiar în cadrul asociației The Serious Road Trip România. Proiectul s-a desfășurat cu susținerea Școlii de circ Timișoara și cu un mic sprijin din partea organizației noastre, a Centrului de Voluntariat Reșița.

Proiectul și-a propuns să ofere copiilor romi de la Școala primară Mociur din Reşiţa, posibilitatea de a participa câteva zile la un curs de circ adaptat la nevoile lor, alături de profesioniști. Viitorul acestor copii este adesea desenat ca o fatalitate: rămânerea în sărăcie, fără prea multe oportunități. Léa, alături de colaboratori a decis să aibă încredere în potențialul fiecărui copil şi să ofere posibilitatea, poate unică de a-și schimba viziunea și raportarea la viață şi la viitor.

«Circul trebuie să fie accesibil tuturor, pentru că el este un mijloc minunat de a crește și a învăța, amuzându-te», asta spune Léa Genet la prima lecție, de fiecare dată când are ocazia să țină un curs pentru copii sau tineri. Acesta a fost punctul de plecare pentru un curs care și-a propus să învețe copiii să-și respecte și să-și controleze corpul grație tehnicilor de echilibru, a acrobației și a trapezului. Micii cursanți au devenit îndemânatici și perseverenți cu ajutorul diferitelor tehnici de jonglerie. De asemenea, trainerii au creat cadrul in care copiii să se exprime și să-și dezvolte creativitatea și prin alte discipline complementare, ca teatrul, dansul sau muzica.

O atenție deosebită a fost acordată disciplinei de viață, coabitării în bucurie și a respectului unul față de celălalt. Cu ajutorul conținutului bogat al cursului și al unei bune sistematizări, trainerii s-au asigurat că fiecare copil a ajuns la un progres, o dezvoltare, și că această perioadă de vacanță a fost una cu multe lecții învățate. La sfârșitul stagiului,  copiii au prezentat un scurt spectacol în Parcul Tricolorului din Reșița, sarbatorind reusitele si abilitatile dobandite.

Proiectul a fost finanțat printr-un apel la donații lansat pe https://fr.ulule.com/, o platformă de crowdfunding, o formă participativă de finanțare. Într-un timp record, proiectul lansat de Léa Genet a  fost finanțat cu o sumă mai mare decât cea strict necesară prin contribuția a 68 de donatori. Aceste lucruri sunt afișate pe site https://fr.ulule.com/cirque-enfants-roms/.

Contribuția Centrului de Voluntariat Reșița au fost 3 voluntari pe care Léa îi cunoaște bine deoarece au urmat cursuri de circ organizate de "Școala de Circ Timișoara" in cadrul a doua din proiectele noastre anterioare. Secondând profesorii de circ, tinerii au avut ocazia de a se iniția în pedagogia circului şi de a-și continua formarea. Voluntarii noștri cau fost Viviana Dudă, Ioana Bumbea și Albert Pozsar.

Doneaza prin card

Centrul de Voluntariat Reşiţa

Str. Ateneului, nr. 1, sc. 1, ap. 6, Resita
Cod fiscal: 19216758
Toate drepturile rezervate Centrul de Voluntariat Reșița
magic-wandenvelopephonerocket linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram