VIPS in Action!

VIPS in Action!

In perioada ianuarie 2013 – iunie 2014 am desfăşurat proiectul internaţional VIPS in Action! care a avut ca obiectiv incluziunea si capacitarea tinerilor cu oportunităţi reduse în vederea integrării acestora pe piaţa muncii. Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Acţiune, Centrul de Voluntariat Reşiţa fiind partenerul care a reprezentat România. Proiectul a implicat organizaţii din 6 ţări: Spania, Italia, Polonia, Slovenia, Bulgaria si România, care au format o reţea de tineri de peer-to-peer education.

Proiectul a inclus 5 etape:
Etapa1: martie – septembrie 2013 – activitati la nivel local prin care am urmarit implicarea a cat mai multor tineri in activitati de educatie nonformala si voluntariat (Centrul de voluntariat Resita a desfasurat ateliere cu peste 130 de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani)

2

Etapa 2: participarea a trei dintre cei mai activi tineri din prima faza la un curs de formare international desfasurat in Bulgaria in luna octombrie 2013. Pe parcusul trainingului participantii au dobandit competente de facilitare a activitatilor de educatie nonformala si au invatat despre educatia de la egal la egal (peer-to-peer)

1
Etapa 3: octombrie 2013 – aprilie 2014 – activităţi peer-to-peer la nivel local derulate de participantii la curs pentru alti tineri din comunitatea resiteana. In aceasta perioada au fost organizate la Resita 6 ateliere in care au fost implicati in jur de 70 de tineri liceeni.

4

Etapa 4: un schimb de tineri internaţional desfasurat in Spania in aprilie 2014 la care au luat parte cate 4 tineri din fiecare tara partenera in proiect, un schimb realizat de fapt de participanti care au facilitat ateliere de invatare pentru colegii lor, peste 40 de participanti, tineri cu oportunitati reduse.

3

Etapa 5: mai – iunie 2014, evaluare şi creare de instrumente pentru tinerii care îşi doresc să desfăşoare activităţi de educaţie nonformală, diseminare a rezultatelor.

Pe parcursul proiectului tinerii

  • au transmis un mesaj catre alti tineri, comunitate, finantatori si alti actori implicati in educatie despre procesul de invatare prin care au trecut si importanta acestuia: VIPS Magazine
  • au creat un mic manual pentru tineri care doresc sa realizeze activitati pentru alti tineri, manual care include metode eficiente, sfaturi si povesti inspirationale ale participantilor in proiect: Tips for VIPS Agenda, disponibilă atât în limba română, cât şi în limba engleză.

Ce a însemnat proiectul pentru tinerii participanţi? Vă spun chiar ei printr-un filmuleţ creat în timpul schimbului de tineri din Spania:

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

 

Doneaza prin card

Centrul de Voluntariat Reşiţa

Str. Ateneului, nr. 1, sc. 1, ap. 6, Resita
Cod fiscal: 19216758
Toate drepturile rezervate Centrul de Voluntariat Reșița
magic-wandenvelopephonerocket linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram